Trombociti obogaćeni fibrinom u oralnoj hirurgiji

O čemu se zapravo radi?

Vjerujem da ste se više nego jednom susreli s činjenicom da sami sebi najbolje možemo pomoći. Naše tijelo ima prirodnu sposobnost samoizliječenja. PRF metodom kroz ekstrakcija matičnih stanica iz tijela obnavljaju se nova tkiva. Proces počinje uzimanjem krvi pacijenta, koja se daljnjom obradom kroz koagulaciju centrifugom u za to predviđenom aparatu, razdvaja. Ono što je zanimljivo da je proces zaista brz (12 minuta) ,a i jednostavan je. Master Dizajn LTD Solution by Nelle Master Dizajn LTD Solution by Nelle

Odvajanjem krvi od crvenih krvnih stanica dobivamo plazmu i fibrin koje kasnije koristimo kao biološki autotransplatant tj. nakon ekstrakcije zuba na to isto mjesto postavljamo fibrin i plazmu koja nam služi za ubrzavanje procesa zarastanja, te ubrzava proces prihvaćanja implatata te sam proces ugradnje implatata čini bržim i sigurnijim, a samim tim i bezbolnim. PRF je čist i krajnji proizvod, sadrži isključivo fibrin i plazmu dobivenu iz krvi pacijenta.

Prilikom aktivacije faktori rasta izlaze iz krvnih pločica (trombocita) i stimulišu na prvom mjestu angiogenezu tj. stvaranje novih krvožilnih sudova pa time i rast nove kosti u koštanim defektima. Posljedice toga su bolja ishrana tkiva kisikom, čime se poboljšava regeneracija, za razliku od PRP-a koji nema proteina potrebnih za regeneraciju. PRF je potpuno bezopasna metoda iz razloga što se koristi isključivo pacijentova krv bez i jednog drugog dodatka. Ovu metodu zaista preporučujemo svim svojim pacijentima u protokolima hirurških procesa, jer rezultati su zaista izuzetni. Osim toga česta je primjena i u dermatologiji, pošto je dobro poznato da je plazma odlična kao prirodan filer, pa se tako koristi i u mezoterapiji.

PRF faktor rasta

Ukratko i profesionalno

Trombocitima obogaćen fibrin (PRF) autologni je biomaterijal koji predstavlja drugu generaciju trombocitnih koncentrata. Ima povoljna biološka svojstva koja ubrzavaju meko tkivno te koštano zarastanje, zbog čega široko područje primjene nalazi u oralnoj hirurgiji te drugim specijalističkim područijima.

Nasljednik je trombocitima obogaćene plazme (PRP) s višestrukim prednostima. Najveće prednosti rada s PRF-om su jednostavnost priprema preparata, dostupnost svakom pacijentu te minimalna trauma.

Objavljeno je više radova na temu upotrebe PRP-a i PRF-a u parodontalnoj, oralnoj, maksilofacijalnoj i plastičnoj hirurgiji te u otorinolaringologiji. Neka od područja primjene su: augmentacija sinusa nakon podizanja dna maksilarnog sinusa, prezervacija alveola nakon vađenja zuba, vođena regeneracija kostiju, vođena regeneracija tkiva te zarastanje mekih tkiva u mukogingivnoj hirurgiji.

Kontaktirajte nas

Ordinacija Dr Markovic
Centar za savremenu i estetsku stomatologiju
Jovana Dučića br 1 ,Brčko
e-mail: ordinacijamarkovic@yahoo.com
tel: (+387) 049 218 360

Dr Markovic - Kontaktirajte nas putem fejsa / facebook